OBVESTILO‎ > ‎Aktualno‎ > ‎

Prvič v vrtec

objavljeno: 3. maj 2015, 21:02 avtor: pomočnica ravnateljice vrtca   [ posodobljeno 1. sep. 2015, 03:01 ]

V vrtec praviloma sprejemamo otroke od prvega leta starosti oziroma po končanem porodniškem dopustu. Ko pride čas, da svojega malčka pošljete v vrtec, mu nudite vso podporo. Vsem otrokom je treba olajšati odhod iz varnega domačega okolja. Nova izkušnja je lahko za otroka pravi šok. Najbolj pomembni so prvi pogovori z vzgojiteljico, s katero se boste pogovorili o njegovih navadah, biološkem ritmu, priljubljenih igračah, hrani, njegovem zdravju, kaj ga razveseljuje in kaj ga potolaži, kadar je žalosten. To je tudi priložnost, da se pogovorite o vseh strahovih in skrbeh, ki vas obremenjujejo glede otrokovega varstva. Na ta način boste tudi vi pridobili zaupanje v vrtec in vzgojiteljico, ki bo pazila na vašega malčka med vašo odsotnostjo.

Postopno uvajanje

Pogovor z vzgojiteljico je ključnega pomena. Skupaj se boste dogovorili, kakšno uvajanje bi bilo za vašega malčka najbolj primerno in kako ga pripraviti na novo okolje. Da se otrok navadi na novo socialno okolje, potrebuje določen čas. Morda vas bo ob sebi potreboval le nekaj dni, morda tudi več. Težko je napovedati, kako se bo otrok v novem okolju odzval. Pomembno je, da si tistih nekaj dni, preden ga dokončno pustite samega v vrtcu, vzamete dopust in se posvetite samo uvajanju. Ko ga dokončno prepustite varstvu vzgojiteljice, naj bo le za kratek čas. Spremljajte njegovo počutje in odzive. Poizkusite tako, da pridete po malčka čim prej in ob isti uri. Če to ni mogoče, mu razložite, da morate na delo in ga pridete iskat takoj, ko boste končali.


Redni prihodi in odhodi

Otroci imajo v sebi biološko uro in zelo dobro vedo, kdaj je napočil trenutek, ko se boste prikazali na vratih. Ritem prihodov in odhodov, ki ga boste uvedli, bo vašemu malčku vzbujal varnost in zaupanje. Držite obljubo in prihajajte po otroka ob dogovorjenem času. Slovo od otroka naj bo kratko, saj se večina ob dolgem slovesu težje loči od staršev. Predvsem otroka ne sprašujte, ali je žalosten, ali želi ostati v vrtcu … Ne dajte otroku možnosti, da se odloča namesto vas, saj tega ne zmore. To bo samo podaljšalo njegovo prilagajanje. Otroci lahko hitro postanejo del skupine in nastanejo prva prijateljstva.

Več nežnosti in ljubezni

Na otrokovo razpoloženje v tem času vpliva veliko dejavnikov. Zato je veliko bolj občutljiv na nesoglasja v družini, selitev, večkrat joka kot običajno, pade mu odpornost in je zato dovzeten za bolezni. Te so naravna obramba na stres, ki ga doživlja. Tudi hrana je v vrtcu drugačna kot doma, kar mnogim povzroča precej problemov. Kriza zaradi vstopa v vrtec se lahko pokaže šele po nekaj tednih.

Vzemite si čas in pokažite otroku svojo brezpogojno ljubezen. Enako kot pri odraslih bo tudi otroku pogovor veliko pomenil. Razložite mu, zakaj ga vozite v vrtec, tudi večkrat, če je to potrebno, in malček bo zelo dobro razumel, kaj mu želite sporočiti. Bodite več v njegovi bližini in mu izkazujte svojo naklonjenost, več se ga dotikajte, in če hoče v naročje, mu tega ne odrecite. Smeh je pol zdravja, pravi star pregovor, in enako poskusite tudi pri svojem otroku. Čeprav gre navidezno vse narobe, ga poskusite spraviti v smeh. Kadar pa vaš malček resno zboli, dobi vročino ali virozo, ga nikar bolnega ne vozite v vrtec. Tam so namreč tudi drugi otroci, katerih starši imajo enake probleme kot vi. Otroci so v vrtcu del novega socialnega okolja, med seboj se družijo, se drug drugega dotikajo in prenos najrazličnejših bolezni je praktično neizogiben. Vzemite bolniški dopust in počakajte, da otrok ozdravi. S tem ne boste v pomoč le svojemu otroku, ampak tudi drugim staršem, otrokom in nazadnje tudi vzgojiteljicam, saj tako v vrtcih ne bo bolnih otrok. S tem preprečite verižno obolelost v skupini.

Če ima vaš otrok svojo priljubljeno igračo, mu jo dajte, ko ga peljete v vrtec. S tem prinese košček domačega okolja s seboj in mu je veliko lažje. Prav kmalu se bo zgodilo, da bo na svojo "ninico" ali dudo v vrtcu povsem pozabil.

Comments