DOMAČA STRAN‎ > ‎

Aktualno

 

Obvestilo

objavljeno: 28. maj 2020 07:02 avtor: pomočnica ravnateljice vrtca   [ posodobljeno 28. maj 2020 07:02 ]

V skladu z dopisom št. 1812-1244/2020-2 (346), ki smo ga prejeli 28. 5. 2020 iz Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport bodo od 1. 6. dalje oddelki vrtcev delovali v skladu z veljavnimi normativi, ki jih določajo predpisi s področja predšolske vzgoje. To pomeni, da bodo vsi otroci v vrtcu v svojih matičnih igralnicah.

Na podlagi tretjega interventnega zakona – Zakon o interventnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic epidemije Covid-19 (ZIUOOPE), je predvidena tudi oprostitev plačila staršev za vrtec, katerih otroci od 18. 3. do 30. 6. 2020 ne bodo obiskovali vrtca.

Starši, ki se boste iz različnih razlogov odločili, da ne vključite otrok v vrtec, boste imeli vrtec brezplačen.


Spletne strani s pravljicami, zgodbami, pesmicami

objavljeno: 23. mar. 2020 01:01 avtor: pomočnica ravnateljice vrtca

Spoštovani starši,

 

ker ste v teh časih svojim otrokom družine edina družba in

verjamem, da poskušate čas s svojim/-i otrokom/-ci preživeti karseda kvalitetno,

vam v prilogi priporočam nekaj spletnih strani, kjer najdete zgodbe, pravljice, pesmice …

za poslušanje in branje vašemu/-im otroku/-om.


Lepo pozdravljeni.

Koristne informacije glede Korona virusa

objavljeno: 17. mar. 2020 02:01 avtor: pomočnica ravnateljice vrtca

Spoštovani,

na navedenih povezavah NIJZ (koristna.si) si lahko preberete nekaj koristnih informacij:
https://www.nijz.si/sl/kako-se-pogovarjati-z-otroki-o-koronavirusu-sars-cov-2-covid-19
https://www.nijz.si/sl/kako-obvladovati-stres-zmanjsati-obcutke-strahu-panike-in-zaskrbljenosti-zaradi-koronavirusa-covid?fbclid=IwAR3WAdPmPBuVR26yM71JmnUMDGM0HQj8KMo9OV1INuJfC72ZgyzU9_jO-qI

Lepo pozdravljeni.

Tadeja Topolnik, pomočnica ravnateljice

Poziv sekcije za primarno pediatrijo

objavljeno: 17. mar. 2020 00:10 avtor: pomočnica ravnateljice vrtca

Spoštovani starši,

v prilogi si lahko preberete poziv sekcije za primarno pediatrijo
z navodili za ravnanje staršev, mladostnikov in otrok v
situaciji, v kateri smo znašli.

Lepo pozdravljeni in ostanite zdravi ter bodite strpni do soljudi.

Tadeja Topolnik, pomočnica ravnateljice

Obvestilo o zaprtju vrtca

objavljeno: 13. mar. 2020 03:08 avtor: pomočnica ravnateljice vrtca

Spoštovani starši,

v priloženi datoteki si lahko preberete obvestilo o
zaprtju vrtca zaradi preprečevanja širjenja koronavirusa.RAZPIS ZA VPIS V VRTEC 2020/21

objavljeno: 10. feb. 2020 23:10 avtor: pomočnica ravnateljice vrtca   [ posodobljeno 10. feb. 2020 23:13 ]

Spoštovani starši,

v prilogi si lahko preberete nov razpis za vpis otrok 
v Enoto vrtca pri OŠ dr. Ivana Prijatelja Sodražica.

Lepo pozdravljeni.

V razmislek

objavljeno: 20. feb. 2017 01:19 avtor: pomočnica ravnateljice vrtca   [ posodobljeno 25. sep. 2018 14:03 ]

Vzemi si čas ...
Vzemi si čas za delo, saj to predstavlja ceno uspeha.
Vzemi si čas za razmišljanje, saj to predstavlja izvor moči.
Vzemi si čas za igro, saj to predstavlja skrivnost mladosti.
Vzemi si čas za branje, saj je to temelj znanja.
Vzemi si čas za prijaznost, saj le-ta predstavlja vrata do sreče.
Vzemi si čas za sanjarjenje, kajti to je pot do zvezd.
Vzemi si čas za ljubezen, saj ta predstavlja pravo življenjsko radost.
Vzemi si čas za veselje, kajti le-to predstavlja glasbo duše.
(Irski vir)

Prvič v vrtec

objavljeno: 3. maj 2015 21:02 avtor: pomočnica ravnateljice vrtca   [ posodobljeno 1. sep. 2015 03:01 ]

V vrtec praviloma sprejemamo otroke od prvega leta starosti oziroma po končanem porodniškem dopustu. Ko pride čas, da svojega malčka pošljete v vrtec, mu nudite vso podporo. Vsem otrokom je treba olajšati odhod iz varnega domačega okolja. Nova izkušnja je lahko za otroka pravi šok. Najbolj pomembni so prvi pogovori z vzgojiteljico, s katero se boste pogovorili o njegovih navadah, biološkem ritmu, priljubljenih igračah, hrani, njegovem zdravju, kaj ga razveseljuje in kaj ga potolaži, kadar je žalosten. To je tudi priložnost, da se pogovorite o vseh strahovih in skrbeh, ki vas obremenjujejo glede otrokovega varstva. Na ta način boste tudi vi pridobili zaupanje v vrtec in vzgojiteljico, ki bo pazila na vašega malčka med vašo odsotnostjo.

Postopno uvajanje

Pogovor z vzgojiteljico je ključnega pomena. Skupaj se boste dogovorili, kakšno uvajanje bi bilo za vašega malčka najbolj primerno in kako ga pripraviti na novo okolje. Da se otrok navadi na novo socialno okolje, potrebuje določen čas. Morda vas bo ob sebi potreboval le nekaj dni, morda tudi več. Težko je napovedati, kako se bo otrok v novem okolju odzval. Pomembno je, da si tistih nekaj dni, preden ga dokončno pustite samega v vrtcu, vzamete dopust in se posvetite samo uvajanju. Ko ga dokončno prepustite varstvu vzgojiteljice, naj bo le za kratek čas. Spremljajte njegovo počutje in odzive. Poizkusite tako, da pridete po malčka čim prej in ob isti uri. Če to ni mogoče, mu razložite, da morate na delo in ga pridete iskat takoj, ko boste končali.


Redni prihodi in odhodi

Otroci imajo v sebi biološko uro in zelo dobro vedo, kdaj je napočil trenutek, ko se boste prikazali na vratih. Ritem prihodov in odhodov, ki ga boste uvedli, bo vašemu malčku vzbujal varnost in zaupanje. Držite obljubo in prihajajte po otroka ob dogovorjenem času. Slovo od otroka naj bo kratko, saj se večina ob dolgem slovesu težje loči od staršev. Predvsem otroka ne sprašujte, ali je žalosten, ali želi ostati v vrtcu … Ne dajte otroku možnosti, da se odloča namesto vas, saj tega ne zmore. To bo samo podaljšalo njegovo prilagajanje. Otroci lahko hitro postanejo del skupine in nastanejo prva prijateljstva.

Več nežnosti in ljubezni

Na otrokovo razpoloženje v tem času vpliva veliko dejavnikov. Zato je veliko bolj občutljiv na nesoglasja v družini, selitev, večkrat joka kot običajno, pade mu odpornost in je zato dovzeten za bolezni. Te so naravna obramba na stres, ki ga doživlja. Tudi hrana je v vrtcu drugačna kot doma, kar mnogim povzroča precej problemov. Kriza zaradi vstopa v vrtec se lahko pokaže šele po nekaj tednih.

Vzemite si čas in pokažite otroku svojo brezpogojno ljubezen. Enako kot pri odraslih bo tudi otroku pogovor veliko pomenil. Razložite mu, zakaj ga vozite v vrtec, tudi večkrat, če je to potrebno, in malček bo zelo dobro razumel, kaj mu želite sporočiti. Bodite več v njegovi bližini in mu izkazujte svojo naklonjenost, več se ga dotikajte, in če hoče v naročje, mu tega ne odrecite. Smeh je pol zdravja, pravi star pregovor, in enako poskusite tudi pri svojem otroku. Čeprav gre navidezno vse narobe, ga poskusite spraviti v smeh. Kadar pa vaš malček resno zboli, dobi vročino ali virozo, ga nikar bolnega ne vozite v vrtec. Tam so namreč tudi drugi otroci, katerih starši imajo enake probleme kot vi. Otroci so v vrtcu del novega socialnega okolja, med seboj se družijo, se drug drugega dotikajo in prenos najrazličnejših bolezni je praktično neizogiben. Vzemite bolniški dopust in počakajte, da otrok ozdravi. S tem ne boste v pomoč le svojemu otroku, ampak tudi drugim staršem, otrokom in nazadnje tudi vzgojiteljicam, saj tako v vrtcih ne bo bolnih otrok. S tem preprečite verižno obolelost v skupini.

Če ima vaš otrok svojo priljubljeno igračo, mu jo dajte, ko ga peljete v vrtec. S tem prinese košček domačega okolja s seboj in mu je veliko lažje. Prav kmalu se bo zgodilo, da bo na svojo "ninico" ali dudo v vrtcu povsem pozabil.

Znižano plačilo vrtca

objavljeno: 5. dec. 2014 01:06 avtor: pomočnica ravnateljice vrtca   [ posodobljeno 31. avg. 2015 22:49 ]

Vse starše otrok, ki obiskujejo vrtec, pozivamo, da preverite veljavnost ODLOČBE O ZNIŽANEM PLAČILU VRTCA.

V kolikor vam bo ta potekla, oddajte ponovno vlogo na predpisanem obrazcu » Vloga za PONOVNO uveljavljanje pravice do OTROŠKEGA DODATKA/ SUBVENCIJE VRTCA« (priloga) na pristojni Center za socialno delo.

Seznam priporočljive literature

objavljeno: 4. mar. 2014 02:23 avtor: pomočnica ravnateljice vrtca


1-10 of 10